BLOG

media
15.12.2021

Zimné nápoje na zahriatie

V chladnom období roka sa nielen na trhoch, ale i v mnohých domácnostiach šíri vôňa vareného vína či punču. Zimný nápoj s obsahom alkoholu i bez neho je tiež súčasťou vianočnej atmosféry. Z čoho všetkého si môžete vyberať? 

Čítaj viac
media
15.12.2021

Múka naša každodenná

Múka je základom pre obrovské množstvo jedál od polievok, cez prílohy až po buchty a koláče. Vďaka nej máme tiež na stole voňavý a chrumkavý chlebík, ktorý sa stal symbolom tradičnej slovenskej pohostinnosti. Kedy sa začala používať a je vôbec zdravá? 

Čítaj viac
media
03.12.2021

Nie je mozzarella ako mozzarella

Mozzarella je syr obľúbený predovšetkým v studenej kuchyni. Bruschetta či šalát Caprese sú obľúbeným predjedlom nielen v južanských krajinách. Aký typ syra je mozzarella a z akých druhov si môžete vybrať?

Čítaj viac
media
03.12.2021

Palacinky – stálica na našich tanieroch

Čokoládové, tvarohové, lekvárové, ale aj na slano so šunkou či syrom. Pri palacinkách sa fantázii medze nekladú. Ideálne na raňajky, obed aj večeru. Odkiaľ sa toto jednoduché, ale lahodné jedlo vzalo?

Čítaj viac
media
29.11.2021

Klasika nielen k pivu – utopence

V minulosti sa takmer v každej pravej krčme podávala k pivu kontroverzná delikatesa – utopenec. Špekáčiky naložené v octovom náleve mali svoje miesto pri výčape a hostia ich mohli ujedať zo sklenej nádoby aj 2 - 3 mesiace. Povedzme si tomto jedle viac.

Čítaj viac
media
29.11.2021

Svadobné menu v minulosti II.

Čokoládový zákusok či palacinky so šľahačkou a ovocím sú často bežným záverom každého menu. Na svadbách už štandardne plnia stoly po hlavnom jedle rôzne svadobné koláče a na dôvažok dostane každý hosť kúsok svadobnej torty. Pod akými dezertmi sa prehýbali svadobné stoly našich predkov?

Čítaj viac
media
16.11.2021

Víno, ako ste ho doteraz nepoznali

Víno nechýba pri oslavách a pochutíme si na ňom i po náročnom dni v práci. Jeho varená alternatíva zahrieva návštevníkov na vianočných trhoch a jarmokoch po celom svete. Umenie somelierstva je uznávaným odvetvím gastronómie. Povedzme si o tomto lahodnom nápoji viac.

Čítaj viac
media
16.11.2021

Svadobné menu v minulosti I.

Svadobné menu sa skladá z prípitku, studeného predjedla, vývaru, hlavného jedla, kávy a dezertu. Po krájaní torty prichádzajú zväčša na rad rezne, obložené misy a zákusky. O polnoci sa prinesie voňavá horúca kapustnica alebo guláš. Svadobné stoly sa však prehýbali hojnosťou aj v minulosti. Viete, čo všetko si na nich hostia mohli nájsť?

Čítaj viac
media
10.11.2021

Ryža – obľúbená a zdravá príloha

Ryža siata tvorí polovicu jedálnička takmer u dvoch miliárd ľudí na celom svete. Táto obilnina pochádza z Ázie, odkiaľ sa postupne rozšírila do celého sveta. „Biely zázrak“, ako je často nazývaná, nielen dobre chutí, ale aj prospieva zdraviu.

Čítaj viac
media
09.11.2021

Olivy – slané ovocie pre zdravie aj krásu

Zelené, hnedé, čierne či fialové bobuľky. Lákajú svojou chuťou a vysokým obsahom zdraviu prospešných látok. Poznáme ich zo stredomorskej kuchyne, ale aj z filmov o Jamesovi Bondovi, ktorému zdobili napichnuté na špáradle jeho drink. Olivy sú dnes obľúbenou pochutinou aj v našich končinách. Kde sa tu vzali a prečo nie sú len chutné, ale i zdravé?

Čítaj viac